The concrete.concrete Shoe and Accessories Collection SS14 in progress.

torstai 27. helmikuuta 2014

Ensimmäiset c.c kengät jo pinkomossa

Ihan ensiksi täytyy tunnustaa, että pitkään kamppailin itseni kanssa siitä, julkaisenko nyt tässä postauksessa olevia kuvia. En kuitenkaan malttaisi pitää malleja salassa näytökseen asti (15.5.14 Kattilahallissa!) joten tässä niitä nyt olisi, ekat kaksi mallia!

Luonnollisesti ensimmäinen vaihe kengän teossa kaavoituksen ja protoilun jälkeen on neuloksen eli päällisen ompelu. Tässä vaiheessa voi olla hyvä kertoa, että joku joskus laski kaikki perusavokkaan työnvaiheet. Kaikkinensa 4-5 palasta koostuvan helpon avokkaan tekoon kuuluu noin 250 työvaihetta ja nopea ja kokenut kengäntekijä kasaa kengät muutamassa päivässä.  
Omat mallini koostuvat 10-12 palasta eivätkä ne muutenkaan vastaa ihan parusavokkaan ompelua ja pinkomista...


Neuloksien eli päällisien tekoa

Ennenkuin pääsin mallailemaan ompelemiani päällisiä lestille, piti pari pohjakomponenttia valmistella pinkomista varten. Aivan ensiksi päällystin jo aiemmin muotoilemani platformit ohennetulla nahalla. Platformi tulee suurimmaksi osaksi jäämään kengän sisään, mutta pieni näkyviin jäävä osa on päällystettävä jo tässä vaiheessa. Samoin päällystin myös pinkopohjan reunat. Pinkopohja voi olla pahvinen tai nahkainen, itse käytin pahvisia jotka tilasin suomalaiselta yritykseltä. Yritys teki valmiit pinkopohjat sopimaan täydellisesti lesteihini, joten niitä minun ei tarvinnut enää muotoilla. Aikaisemmin olen valmistanut pinkopohjia mm. "leikkaa ja liimaa" menetelmällä käyttäen armeijan ylijäämävarastosta hankittuja nahkapohjallisia ja pahvisista pinkopohjista revittyjä lenkkirautoja. Sekin työvaihe vie aikaa, joten onneksi sain oiottua mutkia valmiilla pinkopohjilla.


Osittain päällystetyt pinkopohjat ja platformit

Vielä ennen neuloksen pinkomista muodonsi kantakapit eli kantapään kovikkeen valmiiksi. Käsin kapittaminen ei ikinä ole ollut vahvimpia osa-alueitani ja nilkkurin päällinen saattaa joskun olla niin tiukka, että muodontamattoman kapin asettaminen paikalleen on työn ja tuskan takana. Myöhemmin valmiiksimuodonnus osoittautuikin todella fiksuksi vedoksi, sillä toiset päälliset olivat niin tiukat, että sain sormenikin verille repiessäni niitä paikoilleen muovisen lestin päälle.

Koska mallini eivät ole peruskauraa, piti pinkomisen järjestystäkin miettiä vähän etukäteen. Pikkaisen jouduin opetetusta järjestyksestä poikkeamaan mm. avoimen kärjen takia.


Neulosta pinnaamassa. Tässä kuvassa pingottuna jo puolet vuoresta. Myös kantavahvike on jo paikoillaan.

Kantakapin ja vuorin pinkomisen jälkeen (joka siis tapahtuu 2-komponenttiliimalla) laitoin päällisen muodontumaan alustavasti ennen sen pinkomista liimalla. Asetin platformit paikoilleen venytin kasteltua nahkaa sen päälle pihtien avulla. Lopuksi naulasin venytetyn neuloksen paikoilleen kuivumaan ja ottamaan muotoa. Nahka saa levätä lestin päällä nyt ainankin viikon verran ennenkuin jatkan kenkien työstämistä. Seuraavaksi olisikin vuorossa mm. kärkikovikkeen laitto :)


JA TÄSSÄ NE NYT OVAT!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti